Sosyal Medya

Güncel

Kerkük’teki bayrak krizi; tesadüf mü, yoksa bir aklın ürünü mü?-Sevil NURİYEVA

Kerkük’te bayrak krizi neyin nesi oldu diye düşünmeden geçemedim. Kerkük’ün kadim bir “Türk yurdu” olduğu sır değil. Kalkıp bunun tersini ispat etmek, eşyanın tabiatına zıt olduğu ortadadır. Ayrıca edebiyat, tarih, şiir, müzik ve halk ozanlarının nakil ettikleri, bunun açıkça kanıtıdır. Fuzuli’ye başvurmak yeterlidir, zannediyorum! Bunu ısrarla yazma mecburiyeti hissederek, esas meseleye değinmek isterim.



Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi’nin, Kerkük’le baÄŸlı ısrarlı isteklerinin olduÄŸu, bilinen bir vakadır. Lakin ondan daha keskin bilinen vaka; Kerkük’ün Türkmen ve Sünni Arap ahalisinin, bu isteÄŸe sonuna kadar direnmeleridir. Böyle bir ortamda, Kerkük sokaklarında yerel meclis kararıyla ki, o mecliste oylamada sadece Kürt asıllı vatandaÅŸların katıldığı bir gerçektir, bunun üzerine “Kerkük’ün kamu binalarına, Yerel Yönetim Bayrağı takmak neyin nesi” diye sorulara cevap aramak isteÄŸi doÄŸmuÅŸtur.
 
Bir taraftan Türkiye’nin, Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi’ne, hep olumlu bir bakış açısı söz konusudur. Ä°ster toplumda, ister Türkiye Devletinde…
 
Uzun zamandır Barzani bağımsızlık sinyallerini vermektedir ve referanduma gidileceÄŸini dile getirmektedir. Tam da bu dönemde, yani bağımsızlık sinyallerini verme döneminde, hem de referandumla bunu pekiÅŸtirme isteÄŸinin ilanı arifesinde, Kerkük’te yerli unsurları dikkate almadan, Türkmenlerin ve Sünni Arapların hakkını çiÄŸneyerek, bayrak krizi yaratmanın ileride ciddi sıkıntılara yol açacağı aÅŸikârdır.
 
DiÄŸer taraftan Türkiye’nin “Suriye’deki Fırat Kalkanı Harekâtı bitti” ilanı üzerine ve ileride yeni operasyon sinyali verilmesi akabinde böyle bir hamle düşündürücüdür!
 
***
 
Kerkük’te yapılanın, Irak Anayasasına tamamen zıt olduÄŸu aÅŸikârdır. Çünkü anayasal duruma göre de Kerkük’ün hakları, BaÄŸdat’a baÄŸlıdır. Yani merkezi yönetime! Åžimdi hal böyleyken, yangından mal kaçırırcasına yapılan tutum, bir aklın ürünü olduÄŸu kanaatini pekiÅŸtirmektedir.
 
Kerkük; Sünni Arapların ve Türkmenlerin tarihi ÅŸehridir. Åžimdi ısrarla demografik durumu, Kürtlerin lehinde deÄŸiÅŸtirme gayretini de anlayabiliyoruz. Bunu tetiklemek; Türkiye’deki milliyetçi tabanın sinirlerini zorlama gayreti, Türkmenlerin tahammülünü zorlama gayreti, Türkiye’deki referandum sürecini milliyetçi duygu konseptinde etkileme gayreti midir acaba?
 
“Türkiye’nin; başının sıkıntıda olduÄŸunu hesaba katarak atılan bir hamle mi?” ve “Barzani yönetimi bu iÅŸin neresindedir” soruları, cidden ilgi çekici sorulardır.
 
Türkiye’nin; Suriye’deki hamlesini etkilemek için olabilir mi, bu hamle acaba?
 
Yoksa yeni bir operasyon sinyali olarak mı okumamız lazım?
 
Sorular fazlasıyla mevcut!
 
Lakin anladığımız tek bir ÅŸey var. Türkiye’nin; Suriye’deki yeni hamlesini etkilemek, Türkiye’deki referandum sürecinin dolaylı olarak olumsuz ÅŸekil almasını saÄŸlamak, milliyetçi duyguları devreye sokmak, Ak Parti ve MHP’nin sinir uçlarını zorlamak ve Türkmenler üzerinden Türkiye’yi zor duruma sürükleme gerçeÄŸi var ortada! DiÄŸer taraftan da, bizim bu provokatif ortama uymama gibi bir aklımız da var devrede!
 
Türkiye Devleti ve Milleti; komÅŸu ve akrabalarındaki, bizzat kendisinin milli bakış açısını zorlayacak ortamı, ne kabul edecek, ne de buna izin verecektir. Bu gerçekleri tarih boyunca gördük ve bunu hep görmeye devam edeceÄŸiz…

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.